iPhone збирає дані про переміщення: як захиститись?

iPhone можуть відстежувати всі переміщення власника і зберігати історію маршрутів у пам’яті пристрою. За словами Apple, це важлива і корисна функція, але завдяки їй інформація про маршрути передається стороннім додаткам, що не може не насторожувати деяких власників смартфонів. Як подивитися свої маршрути і чи можна це вимкнути?

За «стеження» відповідає Location Services, яка відстежує місце розташування для «поліпшення функцій пристрою». У цій функції є підпакет «Важливі місця», який і зберігає маршрут всіх реальних пересувань. Завдяки йому ваш смартфон знає, коли і як швидко ви їдете на роботу або про регулярні походи в маркет.

Чи безпечно це?

Apple запевняє, що функція повністю безпечна і не порушує конфіденційності власника. iPhone збирає дані про важливі місця, щоб поліпшити функціонал Карт, Календаря, Фото та інших додатків. Уся зібрана інформація зберігається локально на смартфоні і не передається в iCloud, а при передачі використовується наскрізне шифрування, тому навіть Apple не має доступу до маршрутів переміщення.

Сподіваюся, це трохи остудило тих, хто вже почав параноїти. Але на цьому не все: щоб отримати доступ до місць у локальному сховищі, потрібно пройти ідентифікацію обличчя або відбитка пальця. Імовірність перехопити дані зловмисниками практично нульова.

Як подивитися свої місця?

Загалом налаштування Location Services і підпакетів знаходиться далеко не на видному місці, тому більшість користувачів про неї не підозрюють. Але якщо ви хочете подивитися свої маршрути пересування, переходимо в «Налаштування», потім «Конфіденційність», далі «Служби визначення місцезнаходження» та «Системні служби», а потім шукаємо «Location Services».

Далі служба запропонує авторизацію через відбиток пальця, розпізнавання обличя або пароль. У меню ви побачите список міст із зазначеними місцями відвідування. Усі локації виводяться на карту з позначкою про точний час відвідування.

Як цього позбутися?

Взагалі деякі експерти вважають активовані за замовчунням «Важливі місця» порушенням конфіденційності, адже, як уже говорилося, деякі користувачі навіть не підозрюють про цю функцію. Крім того, з опису не зовсім зрозуміло, яким ще додаткам смартфон може передавати інформацію про маршрути. Однак Apple надає можливість деактивувати сервіс.

Щоб відключити Location Services, перейдіть у меню, вказане в попередньому пункті, а потім знайдіть кнопку «Відключити». У цьому ж меню є кнопка «Очистити історію», яка дозволяє видалити всі вже зібрані про переміщення дані. Ну і найбільш радикальний спосіб – повністю вимкнути функцію геолокації, але вона використовується багатьма додатками, і її деактивація може істотно обмежити можливості користувача.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

Коментуйте, будь-ласка!
Будь ласка введіть ваше ім'я